Vaandel zwaait weer rond bij schuttersgilde in Gendt: ‘Anders dan normaal, maar zo houden we traditie in stand’
Het vaandel zwaait zaterdag weer rond bij het schuttersgilde Sint Sebastianus in Gendt. In zeer afgeslankte vorm vanwege de coronamaatregelen. Geen vier dagen kermis, wel twee feesten van elk tweeëneenhalf uur. ,,Het is niet wat we gewend zijn, maar het gaat tenminste door en zo houden we de traditie in stand”, luidde de teneur van de reacties.
Het vaandel zwaait soepel door de handen van Mark Venselaars. Na een tocht door de lucht en achter het hoofd en de rug langs bereikt de vlag zijn voorlopige eindbestemming voor het lichaam. Met een geconcentreerde blik legt de vendelier het vaandel zijn wil op.
Venselaars zal zijn acrobatische kunsten met het vaandel ‘s avonds nogmaals vertonen. Op zaterdagmiddag kijken 200 mensen op het Gendtse Julianaplein toe. In de avond zullen 450 mensen uit Gendt en omstreken de verrichtingen van hem en zijn collega vendeliers volgen.
‘Een uitgeklede vorm van de kermis’
Het zijn andere aantallen dan de duizenden bezoekers, die de gewoonlijk vier dagen durende kermis in Gendt trekt. ,,Het is een uitgeklede vorm van de kermis” erkent Vendelaars. ,,Maar ik ben wel blij dat we iets kunnen doen, want dit leeft enorm in Gendt en omstreken.”
Daarom ziet de geboren en getogen Gendtenaar dit als een oplossing. Om zo toch dat kermisgevoel te creëren. ,,Dat moet wel, met de regels die nu gelden”, zegt Venselaars, verwijzend naar de coronamaatregelen. ,,We gaan er met elkaar toch nog een feestje van maken.”
Even leek het erop dat het schuttersfeest net als vorig jaar helemaal niet door zou gaan. Toch slaagde het Schuttersgilde Sint Sebastianus erin om met inachtneming van de coronamaatregelen twee pleinfeesten op te zetten.
Bezoekers dienen vanwege de maatregelen allemaal op hun plek te blijven zitten. Ook registreert de organisatie bij de ingang zorgvuldig wie het feest bezoekt. Toeschouwers worden bediend door personeel van het plaatselijke café De Klok.
Feest met wat ‘marcheren, geweren en muziek’
Het Schuttersgilde Sint Sebastianus wil met de pleinfeesten de cultuur vasthouden. ,,Het is geen alternatief voor de kermis, maar een andere invulling ervan”, zegt penningmeester Peter Cobussen. ,,We laten facetten langskomen, met onder meer het marcheren, geweren en muziek.”
Een exercitiepeloton marcheert met speciaal nagemaakte nepgeweren. ,,Ons gilde vertegenwoordigt de cultuur”, vertelt Cobussen, met de klanken van de Gendtse coverband Seven Days Music op de achtergrond. ,,Zo willen we vier dagen kermis tot uitdrukking brengen.”
Het vier dagen kermis uitdrukken in twee feesten van tweeënhalf uur blijkt een uitdaging. ,,Ik had liever vier dagen kermis gehad, zoals het hoort te zijn”, zegt Nando Oteman (24), die met vrienden een tafel bezet. ,,Waarom kan het niet met een tent met statafels en dat mensen zich laten testen?”
‘Een bijeenkomst van vriendschap’
Tegenover hem zit Rob Hendriks (28) met een vrolijk gezicht mee te zwaaien op de maat van het fanfarekorps. ,,Nee, het is niet echt mijn muziek”, zegt hij lachend. ,,Maar ze zitten hier op het plein zo stil, andere jaren kunnen we in een tent gezellig staan en springen en heb je schik.”
Hendriks ziet de kermis als het feest van het jaar. ,,Het is een bijeenkomst van vriendschap”, zegt hij. ,,Gewoonlijk wel, maar dit jaar gaan we het zelf maar leuk maken.” Buurman Twan van Asten (27) deelt zijn gevoel. ,,Maar het is wel mooi dat dit er tenminste nog
Oteman had het graag anders gezien. ,,Gewoonlijk trekken Huissen en Bemmel hiernaartoe als hier de kermis is, want dan is het hier één groot feest” zegt hij. ,,Het is jammer dat de gemeente zo moeilijk doet.”
Waarom mag in andere plaatsen veel meer?
Zijn broer Jordy (24) pleit voor standaard regels. ,,In Overloon mag het wel, in Huissen ook en hier niet”, luidt zijn kritiek ,,Er zijn zoveel regels, dat niemand meer weet hoe en wat.” Hendriks heft zijn bierglas. ,,We hebben hier al zo lang geen feestje meer gezien, we maken het maar samen gezellig.”
Op de achtergrond heeft voorzitter Hans Leenders van Sint Sebastianus hetzelfde idee. ,,Hebben jullie zin in een feestje, want ik snak er zelf wel naar”, klinkt zijn stem door de speakers over het plein. ,,In tweeënhalf uur drinken wat je gewoonlijk in die vier dagen kermis drinkt, nou dat zijn heel wat liters bier.”
Leenders krijgt er enkele lachers mee op zijn hand. ,,Maar goed, drink ook niet te veel hè en blijf wel bij de les’’, zegt hij dan iets serieuzer. ,,Ik houd nu op met ouwehoeren, want ik heb dorst.’’
Stampvol terras café De Klok
Het terras van café De Klok is goed gevuld op zaterdagmiddag, ondanks dat de gemeente Lingewaard geen live muziek toestond. ,,Dat was inderdaad wel even een domper voor ons”, zegt Bart van Nunen. ,,Maar het is sowieso voor veel mensen uit Gendt traditie om op de zaterdagmiddag tijdens de kermis hier bij ons te zitten.” De mede-eigenaar van het café werpt een blik op het stampvolle terras. ,,Nou, het valt niet tegen.” Han van Merm (56) is een van de Gendtenaren die een dergelijke traditie in stand houden. ,,Elk jaar komen we met onze vriendengroep die zaterdag hier.’’ Van Merm vindt het jammer dat er geen live muziek is. ,,Op het marktplein mag het wel en dat is mooi hoor, maar waarom dan niet hier? k vind dat niet helemaal eerlijk, maar het doet niets af aan ons plezier.”
Bron: De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 29-8-2021