Kringdagreglement

Daar waar in de tekst gesproken wordt over Koning kan ook gelezen worden Koningin.

1) Jaarlijks zal er een Kringdag worden gehouden waarbij de datum is bepaald als zijnde de eerste zondag na Pinksteren.

2)
a) De organisatie berust bij de vereniging die in het bezit is van de Kringkoning.
nb) Mocht deze vereniging afzien van het organiseren van de Kringdag of zou deze vereniging reeds binnen 3 kalenderjaren voorafgaande aan deze organisatie een Kringdag hebben georganiseerd, dan zal er een loting plaats vinden onder de op de Kringdag aanwezige verenigingen, die hebben deelgenomen aan de Kringdag en zich hiervoor kandidaat willen stellen.
c) De vereniging die tijdens de Kringdag een nieuwe Kringkoning krijgt dient onmiddellijk na het bekend worden hiervan kenbaar te maken bij het Kringbestuur of men de organisatie van de volgende Kringdag op zich zal nemen.

3) Elke Schutterij of Gilde heeft bij aansluiting bij een Kring de morele verplichting zo volledig mogelijk deel te nemen aan de Kringdag. De verenigingen zijn hierbij gehouden aan de richtlijnen zoals deze zijn vastgelegd in dit reglement en de reglementen van de Gelderse Federatie “St. Hubertus”. De jurering tijdens een Kringdag berust bij het jurycollege van de Gelderse Federatie “St. Hubertus”. Bij afwijking van de regels van de Federatie t.a.v. de regels van de Kring, zullen de Kringregels voorrang genieten.

4) De Kringdag bestaat uit alle onderdelen, zoals deze zijn vastgelegd door de Gelderse Federatie “St. Hubertus” en vervolgens zijn er de specifieke onderdelen voor de Kring:
a) Het schieten om het Koningschap van de Kring “ Rijk van Nijmegen de Betuwe “
b) Kampioenschap van de Kring aangaande het onderdeel vendelen:
senioren, jeugdvendelen en aspirant jeugdvendelen.
c) Kampioenschap van de Kring aangaande het onderdeel muziek:
zowel voor tamboer- en lyrakorpsen , drumbands, majorettenkorpsen, drumfanfares in de meest uiteenlopende zin, echter alleen gehouden aan de richtlijnen, zoals die gegeven zijn door de Federatie van Katholieke Muziekbonden en de Samenwerkende Muziekorganisaties in Nederland.
d) Het kampioenschap schieten zoals is vastgelegd in de door de Kring vastgestelde regels.

5) Kringprijzen en Koningschieten.
a ) Elke deelnemende of organiserende vereniging vaardigt de heersende Koning af voor de deelname aan het Prijs- en Koningschieten. Bij ontstentenis van de Koning is alleen de Koning van het voorafgaande jaar gerechtigd tot deelname. Ontstentenis van de Koning dient uiterlijk 8 dagen voorafgaand aan de Kringdag gemeld te zijn bij het Kringsecretariaat.
b ) Een vereniging dient de naam van de Koning na zijn kroning binnen 3 X 24 uur door te geven aan het Kringsecretariaat; daar deze anders niet vermeld wordt en niet gerechtigd is om mee te dingen voor de prijzen, het Koningschap van de Gelderse Federatie “St. Hubertus” en de Kring “Rijk van Nijmegen de Betuwe”.
c ) Mocht echter blijken, dat een ander dan de in voorgaande vermelde meeschiet, dan zal door een functionaris van de Kring bevolen worden het schieten te staken.
d ) De organiserende vereniging zorgt voor een houten vogel en tevens voor een reserve vogel, alsmede voor geweren en munitie van klein kaliber, t.w. 6 mm. Of in overleg met het Kringbestuur eventueel voor traditionele wapens. Eveneens dienen voldoende mensen aanwezig te zijn voor het bedienen van wapens plus schietboom (bak). Ook dient men zorg te dragen voor een goede schietaccomodatie, onderkomen voor functionarissen en zitplaatsen voor de Koningen en genodigden.
e ) Een functionaris is hij die zitting heeft in het Kringbestuur of namens het Kringbestuur aangewezen wordt om bij het schieten toezicht te houden.
f) Een functionaris, vergezeld door twee personen der organisatie regelt het prijs- en Koningschieten en ziet toe op de goede gang van zaken. Bij twijfel zal een beroep gedaan worden op het Kringbestuur, wiens uitspraak bindend is.

6) De gerechtigden voor het schieten zullen voor aanvang van de wedstrijden middels loting de volgorde bepalen. Deze blijft gedurende de hele wedstrijd gehandhaafd. Als een gerechtigde een prijsbepalend schot lost , is deze uitgesloten van de verdere deelname aan het prijsschieten, echter niet van deelname tot het Koningsschot.

7)
a) De volgorde in de prijzen is als volgt:
1e prijs kop
2e prijs rechter vleugel
3e prijs linker vleugel
b) De volgorde tijdens het schieten is vrij, dwz. indien de linkervleugel eerder dan de rechtervleugel c.q. de kop wordt afgeschoten, blijft de linkervleugel de 3e prijs enz.
c) Mocht tijdens het prijsschieten de gehele vogel worden afgeschoten dan zal de hoogst nog aanwezige prijs aan de schutter worden toegekend. Hierna zal nadat de vogel is gerepareerd het prijsschieten worden vervolgd.
d) Indien na het prijsschieten de vogel in zodanige toestand verkeert dat het Koningschieten hierdoor wordt beïnvloed, zal er een nieuwe romp worden aangebracht. De beslissing hiertoe ligt bij het Bestuur.

8)
a) De prijzen voor kop, rechter- en linkervleugel alsmede de versierselen voor Koning en Koningin worden door het Kringbestuur voor rekening van de organiserende vereniging aangeschaft. Het hiertoe bestemde budget wordt door de algemene vergadering bepaald.
b) De overdracht van het Koningschap zal geschieden zoals aangegeven in de installatieprocedure nieuwe Kringkoning, welke is goedgekeurd op de algemene ledenvergadering van 23-02-1989.

9) Kampioenschap vendelen.
Alle vendelgroepen van de aangesloten verenigingen zijn gerechtigd om\r\nmee te dingen naar het Kringkampioenschap. Inschrijvingen hiervoor\r\ndienen te geschieden via de richtlijnen der Gelderse Federatie “St. Hubertus”. De jurering zal conform deze richtlijnen geschieden.

10) Kampioenschap muziek.
Gerechtigd tot deelname aan het Kringkampioenschap muziek zijn alletamboer- en lyrakorpsen, drumbands en drumfanfares, majorettekorpsen,begeleidingsgroepen etc.
De organiserende vereniging draagt zorg voor een geëigend onderkomenvoor de diverse groepen en voor begeleiding tijdens de westrijd.
Alle deelnemende verenigingen zijn gehouden aan art. 4 lid c. van dit reglement.

11) Voor de te behalen Kampioenschappen in de diversedisciplines stelt de Kring wisselbekers ter beschikking. De wisselbekerblijft een jaar in het bezit van de kampioenen. Na dit jaar wordt de beker ingeleverd tegen ontvangst van een herinnering namens de Kring.
De organiserende vereniging dient zorg te dragen dat alle deelnemendeverenigingen een blijvende herinnering – bij voorkeur een zilveren schild – ontvangen ter waarde van ± € 50,==.
De organisatie dient een afspiegeling te zijn van hetgeen is neergelegd in de statuten en reglementen van de Europese Schutsbroederschappen, de statuten en reglementen van de Gelderse Federatie en voorgaande reglementen van de Kring “Rijk van Nijmegen de Betuwe”.
Het Kringbestuur is gerechtigd vertegenwoordigd te zijn bij alle vergaderingen die betrekking hebben op de organisatie, en de daarvan gemaakte verslaglegging te ontvangen.

12) Deelnemers of deelneemsters die zich niet houden aan het reglement, de algemeen geldende normen of wettelijke bepalingen, kunnen van verdere deelname uitgesloten worden door het Kringbestuur.

13) In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet houdt het Kringbestuur zich het recht van een bindend besluit voor.

Goedgekeurd in de algemene ledenvergadering d.d. 24-02-1994.