Beek-UbbergenDe Horst - GroesbeekKekerdomLeuthMillingen aan de RijnOoij

Kermisloze zomer voor Ooijpolder, wél feest in Malden en Groesbeek: zelfs zónder 1,5 meter afstand

Feesten zonder 1,5 meter afstand en mét attracties: Groesbeek viert binnenkort kermis als vanouds. Het contrast met de Ooijpolder is groot. Die beleeft wéér een kermisloze zomer.

Geen koningschieten, geen dorpsfeesten, geen draaimolens. Eén voor één zetten schutterijen en attractie-uitbaters vorig jaar een streep door de kermissen in de regio. ‘Even volhouden’, klonk het. Volgend jaar, zonder corona, zou alles anders zijn. Nou, mooi niet dus. 

Gezellige kermis onmogelijk

Neem de inwoners van de Ooijpolder. Zij zagen maandag ook de laatste zomerkermis in hun streek afgelast worden. Schutterij Eendracht liet weten dat de in september geplande Ooijse kermis niet door kan gaan. ‘Door de uitgestelde versoepelingen is het niet mogelijk om een leuke, gezellige kermis te organiseren.’ 

Aankondiging op het gebouw van de Millingse schutterij OEV1: ook dit jaar wéér geen kermis. © eigen foto

Eerder werden al de schuttersfeesten van Beek afgeblazen. Ook in Millingen waren deze zomer voor het tweede jaar op rij geen attracties en schietwedstrijden. En Kekerdom doet het eind augustus eveneens wéér zonder zweefmolen en nieuwe schutterskoning. Schutterij EMM organiseert wel een kermisborrel, maar die is enkel voor leden toegankelijk. ‘In verband met de coronaregels.’

Attractie-oase

Aan de andere kant van de Beekse stuwwal gaat de komende tijd wél volop gekermist worden. Mook – vorig jaar al een attractie-oase in een regio vol afgelaste kermissen – begroet van 25 tot en met 29 augustus wéér onder meer botsauto’s en een popcornkraam. Ook in Heumen (25 tot en met 28 september) en Groesbeek (4 tot en met 8 september) maken de attracties een comeback.

Malden kan op 11 september vermoedelijk zelfs een ouderwets avondje feesten tijdens Kermispop. Op de plek waar nu nog de grote GGD-priklocatie is, zijn zo’n vierhonderd gasten welkom. Kermis vieren zonder 1,5 meter afstand. ,,Dat mag als bezoekers een geldig coronabewijs hebben én reserveren”, zegt organisator Jan-Willem Voet , die nog wel wacht op groen licht van de gemeente Heumen. 

In De Horst eenzelfde soort feest, maar dan meerdere dagen. Het Groesbeekse kerkdorp viert kermis van 3 tot en met 8 september. Reserveren en een coronatoegangsbewijs zijn verplicht voor een bezoek aan de tent waar maximaal 750 mensen in mogen. Wie binnen is, kan meedeinen op de klanken van bijvoorbeeld Summerland en René le Blanc. Ouderwets, zonder 1,5 meter afstand.

Hopen op Leuth

Feesten in Groesbeek en Malden, stilte in het laag: het contrast lijkt groot. Kermisliefhebbers uit de polder moeten hopen op Leuth. De kermis daar, begin oktober, is nog niet afgeblazen. Daarover valt later een beslissing. Mocht de Leuthse kermis doorgaan, ziet Erwin Terwindt van schutterij Vriendenkring alvast één voordeel. ,,Dit is niet alleen de laatste, maar ook de gezelligste kermis van de regio.”

Waarom hier géén feest en daar wel? 

Het is wellicht lastig te begrijpen. De schutterijen in Kekerdom en Ooij organiseren geen kermisfeest omdat het ‘in verband met de coronaregels’ onmogelijk lijkt. Tegelijkertijd plannen ze in Malden en Groesbeek kermisavonden waarop honderden mensen samen komen. Zónder 1,5 meter afstand. Hoe kan dat?

Het codewoord is ‘buiten’. Binnenevenementen – in bijvoorbeeld een schuttersgebouw – mogen alleen met vaste zitplaatsen. Dat zien veel organisatoren niet zitten. Wie zijn feestje echter als ‘buiten-event’ omschrijft, kan een vergunning krijgen voor maximaal 750 bezoekers. Die hoeven geen 1,5 meter afstand te houden, mits ze een geldig coronatoegangsbewijs hebben.

Van die laatste regel maken ze in Groesbeek (De Horst) en Malden slim gebruik. Beide organisatoren hebben hun feesttent omgeturnd tot buitenlocatie. ,,We ritsen alle zijflappen eruit”, zegt uitbater Cindy Hopmans van de kermistent in De Horst, die nog wel op goedkeuring van de gemeente wacht. ,,Op die manier geldt het als buitenlocatie, maar sta je wel droog.”

Bron: De Gelderlander, editie Nijmegen e.o. d.d. 17-8-2021