Gendt

Gendtse schutters vieren Duits feestje voor de kringkoning: een bierstube ter ere van Harrie

,,Eindelijk kunnen we weer feesten, dus laten we er een groot feest van maken”, roept koning Harrie in zijn openingsspeech. Het Oktoberfest in Gendt is een eerbetoon aan hem.

De vendeliers van Schuttersgilde St. Sebastianus trappen het feest af. © Rolf Hensel

Voor de opening van het feest komen mondjesmaat al mensen de zaal in. Tijdens het optreden van de show- en marchingband en de vendeliers begint de zaal al aardig vol te raken. Dat de ruimte slechts voor 75 procent gevuld is, is niet echt te merken. De zaal oogt niet leger dan anders.

Als de 13-koppige band Rosentaler het liedje Ein prosit begint te zingen met de pul in de hand, begint het publiek pas een beetje warm te draaien. Maar als na een paar nummers ‘t Roeie Klied van Rowwen Hèze wordt ingezet, gaat het dak eraf. En wordt het nog hartstikke gezellig in Gendt.

Houten vogel

,,We hebben na ruim twintig jaar eindelijk weer een Kringkoning”, legt Rick Basten uit. De 34-jarige tambour-maître bij Schuttersgilde St. Sebastianus is een van de drijvende krachten achter de organisatie van het Oktoberfest. ,,Harrie is koning van de gilde en dankzij corona is hij dat nu al drie jaar.”

Eind september deed koning Harrie van Moerkerk van de Gendtse schuttersgilde mee aan de Kringdag van Schutterskring Rijk van Nijmegen – de Betuwe. Hier strijden de koningen van 25 schuttersgildes jaarlijks om de titel van Kringkoning. Harrie schoot de houten vogel uit de mast en met deze overwinning leverde het gilde na 26 jaar ‘eindelijk’ weer eens een Kringkoning. De laatste keer voor Gendt was in 1995.

Lange tafels, bierpullen en Tiroler muziek

En dus werd het tijd voor een feest, ter ere van Harrie. ,,Hij werd op de Kringdag zelf natuurlijk al gehuldigd, maar met de eigen club wilden we groter uitpakken. En dit nieuws in heel Gendt en omstreken bekend maken”, legt Basten uit. ,,Als gilde hebben we in december altijd een wintergala en in januari het Sebastianusfestival. Deze beide feesten hebben we nu maar samengebracht in het Oktoberfest. Het belangrijkste is dat Harrie Kringkoning is geworden.”

Waarom een Oktoberfeest? ,,We dachten ook aan een herfstgala, maar bij een oktoberfeest heb je direct een beeld. Dan denk je gelijk aan lange tafels, grote bierpullen en Tiroler muziek. We hebben geprobeerd een bierstube na te bootsen.” Het was wel even alle zeilen bijzetten om in drie weken tijd zo’n feest uit de grond te stampen. ,,We hebben er veel tijd en energie in gestoken. Wel bijzonder als je in zo’n korte tijd zoiets kan optuigen. Het is niet normaal hoe vrijwilligers zich inzetten om dit voor elkaar te krijgen”, aldus een trotse Basten.

We mogen weer!

Zo’n feestje in coronatijd met zoveel mensen in een ruimte kan best spannend zijn. Maar daar heeft de tambour-maître niet zo’n last van. ,,We hebben heel goed overleg gehad binnen de vereniging en met Providentia, de zaal. We mogen een zaalcapaciteit hebben van 75 procent en dat hebben we ook gehanteerd. De zaal ging al open om 19.00 uur zodat het publiek gedoseerd binnen kon komen en we gebruiken de coronacheck voor toegang.”

Op zo’n feestje geeft een biertje een heel ander gevoelRick Basten, Tambour-maître St. Sebastianus

 Op het feest was zo’n 250 man aanwezig.

Basten heeft een gevoel van: ‘we mogen weer!’ ,,We repeteren wel weer met elkaar en dan drinken we na afloop ook een biertje. Maar op zo’n feest geeft zo’n biertje wel een heel ander gevoel. Veel intiemer. Als ik nu de muziek op de achtergrond hoor, krijg ik er al zin in.”

Wennen aan het bier

Ook hoornspeler Koen Sweeren was wel weer toe aan een feestje. ,,Gezellig met elkaar leuke muziek maken, met zijn allen weer wat doen. Dit feestje komt als geroepen. Maar ik ben ook pas 21 jaar.”

Aan bier is uiteraard geen gebrek op zo’n Duits feestje. Basten: ,,Mensen zijn misschien niet meer gewend aan alcohol. Maar hier in Gendt is de sociale controle heel hoog. Jong en oud feesten naast elkaar en houden elkaar in de gaten, dus ook als iemand teveel heeft gedronken.”

© Rolf Hensel

Bron: De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 24-10-2021