Huissen

Dit gilde wil met de tijd mee: vrouwen bij het broederschap, en nog maar drie keer naar de kerk

HUISSEN – Het gilde van Huissen gaat tradities aanpassen aan de moderne tijd, om zo het teruglopende ledenaantal een halt toe te roepen. ,,Het toelaten van vrouwen is juist een manier om tradities in stand te houden.”

Foto: Erik van ‘t Hullenaar (De Gelderlander)

Bron tekst: Daan Appels (De Gelderlander – Betuwe) d.d. 10-05-19

In de afgelopen tien jaar daalde het aantal geüniformeerde leden van ongeveer 45 naar 30. De belangrijkste aanpassing is waarschijnlijk dat het gilde, van oorsprong een broederschap, nu ook vrouwen verwelkomt. 

In 2016 werd al besloten dat meisjes onder de 18 lid mochten worden, legt gilde-archivaris Jan Wannet uit. ,,Wij moeten de statuten er nog op aanpassen, maar het is al wel door de leden besloten dat ook vrouwen boven de 18 bij het gilde mogen.”

Sedert 1536

Als we te weinig leden hebben kunnen we ook niet veel

Jan Wannet, Archivaris gilde Huissen

Daarmee verandert er een belangrijke en bijna 500 jaar oude traditie. Dat terwijl het gilde juist als doel heeft ‘tradities in stand te houden’. Toch zijn de recente aanpassingen niet in strijd met dat doel, vindt Wannet. ,,Het gilde bestaat al sinds 1536.’’ 

,,Het is echt niet zo dat alles nu nog precies zo gaat als destijds, dat verandert met de tijd en samenleving mee. Bovendien is het toelaten van vrouwen juist een manier om tradities in stand te houden, want als we te weinig leden hebben kunnen we ook niet veel.”

Minder vaak naar de kerk

Het moet niet langer meer alleen ons feestje worden

Jan Wannet, Archivaris gilde Huissen

Een andere aanpassing kan het beste omschreven worden als het afromen van de Roomse invloed. Van oudsher heeft het gilde een sterke kerkelijke traditie, maar het deel van de Huissense bevolking dat zich katholiek noemt neemt af. Leden van het gilde dienden voorheen zes keer per jaar een bezoek te brengen aan de kerk. 

Dat wordt nu teruggebracht naar drie keer per jaar. ,,Vroeger moest je katholiek zijn om bij het gilde aan te sluiten. Nu kunnen ook ‘niet praktiserend katholieken’ zich aansluiten. Op deze manier hopen we vooral meer jeugd bij het gilde te betrekken.” 

Het gilde gaat dus minder op kerkbezoek, maar wil op andere vlakken juist veel zichtbaarder worden. Er komt eens in de twee maanden een bijeenkomst voor alle gildeleden. Daarnaast is er een plan om vaker met een delegatie naar Huissense evenementen te gaan; eerder werden evenementen alleen bezocht als iedereen van het gilde aanwezig kon zijn. 

Ten slotte worden gilde-evenementen veel toegankelijker voor niet-gildepubliek. ,,Het mag niet langer meer alleen ons feestje zijn, maar meer een feestje voor de hele Huissense gemeenschap. We willen meer contact maken.”

Naast de geüniformeerde leden telt het gilde nog 110 buitengewone leden. Dat zijn vaak mensen die het gilde een warm hart toedragen en daarom financieel steunen.