Bijná hadden dakloze Deurdouwers Millingse schutterstent gekocht: voor maar 35.000 piek
Dakloosheid dreigt voor De Deurdouwers. De Millingse carnavalsvereniging zoekt mogelijk haar toevlucht tot de plaatselijke schuttersgebouwen. Máár, zo blijkt nu, De Deurdouwers hadden jaren terug al zelf baas van van het natte schutterspand kunnen worden.
De Deurdouwers zit met een probleem sinds het nieuws over de verkoop van Hotel Millings Centrum (HMC). De carnavalsclub gebruikt HMC al jaren als vaste uitvalsbasis, maar kan er vanaf maart niet meer terecht. De nieuwe hoteleigenaren zeggen geen plaats meer te hebben voor pronkzittingen. De Deurdouwers stelt nu ‘meerdere opties’ te verkennen in de zoektocht naar een nieuw thuishonk. Publiek geheim is dat daarvoor de gebouwen van de twee Millingse schutterijen (OEV en OEV1) nadrukkelijk in beeld zijn.
Tent verkopen
Die zoektocht had er niet hoeven zijn. 44 jaar geleden – hoe toepasselijk voor carnavalisten – had De Deurdouwers immers al bijna de sleutels van het OEV1-gebouw in handen. De nu zo florerende ‘natte’ schutterij stond het water in 1978 namelijk zover aan de lippen dat het overwoog haar tent te verkopen. Een verkoop aan De Deurdouwers was op een haar na gevild.
Dát wordt duidelijk uit Nat in de wei, het door Bas van der Hoeven geschreven jubileumboek over de 120 jaar oude schutterij OEV1 waarvan deze krant een voorpublicatie heeft ingezien. Het boek (25 euro) is al in de voorverkoop via oev1.nl en wordt op 21 mei officieel gelanceerd in de Natte Tent; het gebouw dat dus net zo goed al decennia in bezit van de Millingse carnavalsvereniging had kunnen zijn.
Geen bestaansrecht?
Voor polderbewoners is het bijna niet meer voor te stellen. OEV1 bloeit, telt meer dan vierhonderd leden en ziet bij menig feest bezoekers er met de benen uit hangen. Maar eind jaren 70 stond de vereniging er heel anders voor. Er waren amper honderd leden, de club kampte met een fikse schuld en het eigen gebouw viel van achterstallig onderhoud haast uit elkaar. In 1978 worden de leden per brief zelfs gevraagd of de schutterij nog bestaansrecht heeft.
Uiteindelijk ziet het bestuur nog één reddingsboei: het eigen gebouw verpatsen. Een koper hebben ze ook al op het oog, De Deurdouwers. De carnavalsvereniging is immers dakloos nadat een fikse brand Hotel Millings Centrum in oktober ’78 in de as heeft gelegd. In het diepste geheim benadert OEV1 het bestuur van De Deurdouwers. Voor 35.000 gulden kunnen ze de Natte Tent overnemen.
Pronkzittingen, schlagerfestivals, vier dagen carnaval. Grote deuren aan de zijkant en de prinsenwagen kan in de tent gebouwd worden – Bas van der Hoeven, Schrijver Nat in de wei
De carnavalisten blijken wel oren te hebben naar die deal, zo schrijft Van der Hoeven. ‘Een eigen home midden in het dorp. Wat kunnen ze daar wel niet allemaal mee doen! Pronkzittingen, schlagerfestivals, vier dagen carnaval. Grote deuren aan de zijkant en de prinsenwagen kan in de tent gebouwd worden. Er is slechts één probleem: de vereniging heeft geen cent.’
Uiteindelijk lijkt er een oplossing: als alle zeven Deurdouwers-bestuurders 5000 gulden lappen, is de tent van hen. Toch ketst de deal af. Drie carnavalsbestuurders durven de financiële gok niet aan.
Herbouwd
Toch komt het voor beide partijen goed. De natte schutterij krabbelt op met dank aan de instroom van veel jeugdige leden; De Deurdouwers zien dat HMC na de brand herbouwd wordt en kunnen daar toch hun pronkzittingen blijven houden. Tot dit jaar.
Of de Millingse carnavalisten na de verkoop van hotel HMC alsnog hun intrek nemen in ‘de Natte’? OEV1 is inmiddels benaderd voor een gesprek, laat schutterspresident Norbert Heijmink weten. Deurdouwers-voorzitter Herman Awater verkondigt weinig nieuws te hebben over de zoektocht naar onderdak: ,,Binnenkort zijn er besprekingen met meerdere instanties.” Maar koop van de natte schutterstent? Dat zit er anno 2022 niet meer in.
Tekst: Daan Rieken | Bron: De Gelderlander, editie Nijmegen e.o. d.d. 18-1-2022