Nederasselt

Kleine revolutie in Nederasselt: ‘zij’ en ‘hen’ nu welkom

Na 372 jaar komt er een einde aan het ‘broederschap’ van het gilde in Nederasselt. Vanaf nu zijn ook vrouwen welkom als lid en mogen ze zelfs meedoen aan het traditionele koningschieten.

Het is niet dat echtgenotes of dochters klaagden. En het is ook niet zo dat de 24 gildebroeders het samen niet gezellig hebben. Maar toch vonden bijna alle mannen dat vrouwen ook maar eens een plekje moesten krijgen in hun Traditionsverein.

Anno 2022 kán zo’n uitsluitende regel ook niet meer, zegt voorzitter Wim van Dam. Maar principes zijn niet de belangrijkste drijfveer voor de statutenwijziging. Het gilde wil met vrouwen ook het ledental op peil houden. De heren worden ouder en de aanwas stokt.

Gildebroeders Wim van Dam en Joris Janssen voor het vaandel van Gilde St. Salvator Mundi. Foto Theo Peeters (De Gelderlander)

Vertegenwoordigen

,,Sommige leden moeten om hun leeftijd al noodgedwongen afhaken bij regionale gildedagen, en daarbij willen we ons dorp wel goed blijven vertegenwoordigen. In Gennep is het gilde al min of meer in ruste. Dat willen we hier voorkomen.”

Dus mag nu elke meerderjarige inwoner van Nederasselt, met ruim achthonderd inwoners, en iedereen die een band heeft met het dorp, lid worden. Zo is St. Salvator Mundi op het gebied van genderidentiteit hélemaal bij de tijd: ook ‘hen’ is nu welkom tussen de broeders en zusters.

Overigens waren dames niet helemáál buitengesloten, zegt gildekoning Joris Janssen. De echtgenotes zijn er altijd bij als er de mannen weer schieten of vendelen, én ze mogen dan apart schieten om de titel ‘hofdame’. ,,We zijn vooral een gezelligheidsvereniging”, zegt Janssen. ,,Het fijne is dat je niet steeds wat móet, zoals bij het voetballen.”

Het loopt nog niet storm met dames. De nieuwe regels zijn nog vers, het dorp weet er nog niet van. Het aandeel vrouwen zal in het begin waarschijnlijk ook beperkt blijven, zoals in buurdorp Overasselt. Daar werd het gilde in 2018 met nieuwe statuten heropgericht en zijn vier vrouwen lid. Ze zitten zelfs alle vier in het bestuur.

Met de veranderingen in Nederasselt blijft in de gemeente Heumen alleen het Sint Georgius Gilde in het kerkdorp Heumen over als een zuiver broederschap. Volgens voorzitter Emiel Kerkhof blijft dat ook nog even zo. ,,We zien elkaar nu  amper en hebben het er dus ook niet over gehad”, zegt hij. ,,Er begint nooit iemand over, ook Heumense vrouwen niet. Voor de ledenaanwas is het niet nodig. We zijn met zeventig man echt gezond.”

Het Georgius is bepaald niet tegen vrouwen, benadrukt Kerkhof. ,,Op ons initiatief konden de Overasseltse dames meteen meedoen aan het gemeenteschieten met de drie gildes. Maar we zijn al sinds 1445 een broederschap, wie zijn wij om dat even snel te veranderen?”

Tekst: Leo Klaassen Bron: De Gelderlander, editie Rijk van Nijmegen d.d. 15-1-2022