HuissenJubileum

Gildenkapel Huissen 50 jaar

De Gilden van Sint Gangulphus en Sint Laurentius hebben hun eigen kapel in de stadsparochiekerk.
De kapel is toegewijd aan vier patroonheiligen: Sint Antonius, Sint Joris, Sint Gangulphus en Sint Laurentius.

St. Gangulphuskoningspaar Jan en Wilma Könning samen met jeugdkoning Max Bonnes in de Huissense gildenkapel.

Na vooroverleg en met instemming van de toenmalige oppergeneraal pastoor van Kessel, werd tijdens de vergadering van 23 april 1961 onder voorzitterschap van J. Lippmann de aanzet gegeven voor de huidige Gildenkapel. Na een loterij en nadat vele inwoners van Huissen een geldelijke bijdrage hadden gegeven, kreeg Kees Berendsen de opdracht voor de inrichting van de kapel. Op 29 mei 1971, in het jaar dat H. Pauwelsen koning was van het Sint Gangulphusgilde en C. Sluiter koning van het Sint Laurentiusgilde, werd de kapel door kardinaal Alferink, en de toenmalige oppergeneraal pastoor Bergsma ingewijd en door de Gildenbroeders feestelijk in gebruik genomen.

De kapel is gelegen aan de noordzijde van de toren van de stadsparochiekerk. Tegen de hoofdwand zijn, op een achtergrond van granol, bronzen reliëfs aangebracht die de vier patroonheiligen voorstellen. Deze reliëfs zijn door Kees Berendsen ontworpen en in brons gegoten.
Tegen de muur (tussen de traliehekken) hangt een kopie van het relaas uit 1536 van de fusie tussen het Sint Antoniusgilde en het Sint Jorisgilde tot het Sint Gangulphusgilde.
De altaarsteen in de kapel is een van de molenstenen uit de in 1929 gesloopte bolwerkmolen van Huissen. Deze steen van lavabasalt heeft een diameter van 1.43 m. en een dikte van
26,5 cm. In het asgat, dat een doorsnede heeft van 32 cm, is bij de inwijding een loden koker met daarin een gekalligrafeerde oorkonde ingemetseld. Een kopie van dezer oorkonde hangt ook aan de muur in kapel.

In de rand is, naar ontwerp van Kees Berendsen, de navolgende tekst gehouwen:

+ IN + HONOREM + SANCTORVM + ANTONII + GEORGI + GANGVLPHI + LAVRENTI + 1411 + 1536 + 1661 +

In de loop der jaren zijn in het kapel verschillende attributen bijgekomen. Het rouwvaandel heeft een vaste plaats gekregen, dit vaandel werd geschonken in 1862 door koning Weitjens in plaats van een zilveren plaat. In 1978 heeft burgemeester Aalbers bij zijn afscheid de gilden een kaarsenstandaard geschonken. De afbeeldingen van Sint Gangulphus en Sint Laurentiusgilde en de Huissense zwaan staan erop. De glas in lood ramen met de wapens van de gilden werden op zondag 7 mei 1984, ingezegend door oppergeneraal pastoor Bergsma.

Het Gangulphusvaandel wordt tijdens de Huissense Umdracht (sacramentsprocessie) meegedragen.
Op onverklaarbare wijze is het vaandel voor lange tijd verdwenen totdat we het in de jaren tachtig van de vorige eeuw weer terug vonden in de katholieke kerk van Elst. Hoe het daar terechtkwam weten we niet, maar het belangrijkste is dat het weer terug is op zijn plaats. Maar het verblijf buiten Huissen heeft ook dit vaandel niet veel goeds gedaan. Vooral de geborduurde randen waren zwaar beschadigd .
Ook dit vaandel heeft een vaste plaats in het Gildenkapel, en wordt jaarlijks tijdens de Umdracht meegedragen.

Op zondag 1 mei 2005 werden de twee oude standaardvaandels in speciale vitrines in het kapel geplaatst. Dit zijn unieke handbeschilderde vaandels van de Gilden. Een met de afbeelding van Sint Gangulphus en een met de afbeelding van Sint Laurentius. Tijdens de oorlog zijn de Gilden veel kostbaarheden kwijtgeraakt met het verwoesten van de kerk. Immers de Gildenattributen lagen altijd in de kerk. Deze vlaggen waren de eerste na de tweede wereldoorlog. De oppergeneraal van de Huissense Gilden, toen pastoor van Gendt wijde zondag 25 april 1949 na de hoogmis de nieuwe vaandels. Dankzij de inzet van stichting 1411/1661 en een sponsering van het toenmalige fortisfonds konden deze unieke vaandels gerestaureerd worden. Ook het rouwvaandel en het Sint Gangulphusvaandel werden gerestaureerd. Aalmoezenier Crolla heeft op gepaste wijze toen de vaandels opnieuw gewijd. In de vitrines aan de muur hangen prijzenschilden en erepenningen van het koninklijk huis. In 1984 kregen de gilden de erepenning van koningin Beatrix. De oudste penning in van koningin Wilhelmina, de vendeliers hebben haar een vendelhulde gebracht in Utrecht, 1938.

Een maal per jaar wordt er nog een eucharistieviering opgedragen in het kapel. De oppergeneraal, nu pastoor Donders, gaat dan voor. Deze viering is op zaterdagochtend, voor de slag om Huissen. Een viering ter nagedachtenis van de overleden gildenbroeders, en voor kracht voor het “ bevrijden” van Huissen.
Het is beslist de moeite waard om eens te kijken in het gildenkapel, de Huissense gilden zijn een van de weinige gilden die een eigen kapel hebben.

Bron: www.gildenhuissen.nl