Huissen

Beeld als eerbetoon aan de gildebroeders

In de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stellen ze voor en wat beoogden de kunstenaars? Deze week: ‘Gildemonument’, Huissen.

HET ‘GILDEMONUMENT’ IN HUISSEN. FOTO ERIK VAN ‘T HULLENAAR

Het beeld toont een herkenbare, gestileerde figuur van een jonge man. Hij draagt de attributen van de gilden in Huissen. Zijn blik is op de toekomst gericht, zijn kleding verwijst naar het verleden. Zo omschreef Ellen Baptist het door haar ontworpen Gildemonument aan de Langekerkstraat in Huissen.

De in 2019 overleden kunstenares slaagde er zo in om te voldoen aan een belangrijke opdracht: heden en verleden bij elkaar brengen. Het beeld is in 2011 onthuld ter gelegenheid van het 350-jarig jubileum van schuttersgilde St. Laurentius.

Broederschap, dienstbaarheid en trouw

Op het monument worden ook de namen van het gilde St. Gangulphus en het kruisbooggilde St. Joris vermeld. ,,De gilden Laurentius en Gangulphus werken sinds 1889 samen. Ze opereren onder één bestuur, maar hebben hun eigen identiteit behouden. Dat geldt ook voor St. Joris”, zegt gildegeneraal Jan Wannet uit Huissen. ,,Het monument is een eerbetoon aan alle gildebroeders door de eeuwen heen. Ook staat het motto van de gilden vermeld: broederschap, dienstbaarheid en trouw.”

Baptist plaatste de figuur van het beeld los op de voorgrond. Daarachter is een plaat te zien waaruit de figuur is gesneden. Het gat dat daardoor is ontstaan, symboliseert de stadspoort waardoorheen je het ongewisse tegemoet gaat, maar waardoor je ook weer veilig kunt terugkeren. Ze noemde het destijds een mooie opdracht.

Steentje bijgedragen

Ze verwijst met de achterste plaat met de kanteelvorm naar de oude stadsmuur, waarmee het verleden, de historie wordt gesymboliseerd. De tekst ‘dag na dag eeuw na eeuw gilden van Huissen’ geeft volgens Baptist aan dat iedere gildebroeder in de loop van de eeuwen zijn steentje heeft bijgedragen aan de veiligheid van Huissen, zoals de gildebroeder tegenwoordig zorgt dat de historie in stand wordt gehouden. Ze schreef dat de opdrachtgevers erg enthousiast waren over het beeld.

Tekst: Vincent Bos – Bron: De Gelderlander, editie Betuwe, 12-1-2021